Miksi monopoliasemassa toimivat rahapeliyhtiöt nostetaan ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden yläpuolelle lainsäädännössä?
Viime vuosina paljon pinnalla olleet ulkomaisten vedonlyöntitoimistojen markkinointikiellot Suomen sisällä ovat herättäneet paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Ulkomaisten peliyhtiöiden ajojahtia ovat johtaneet etunenässä niiden kilpailijat Veikkaus ja RAY, mutta myös – hämmentävää kyllä – Poliisihallitus. Esimerkiksi Facebookin ylläpito on poistanut suomalaisten keskuudessa suosittuja vedonlyöntiyhteisöjä palvelustaan. Poistopyynnöt ovat tulleet Veikkauksen ja RAY:n vaatimuksien pohjalta. Joku voisi kutsua tätä jopa sensuuriksi. Miksi Veikkaus ja RAY sitten saavat erityisaseman suomalaisessa rahapeliyhteisössä?
Yleishyödyllistä vai tekopyhää?
Suomessa saa toimia vapaasti kolme rahapeliyhtiöitä: Veikkaus, RAY ja Fintoto, jotka toimivat EU:n erityisluvalla monopoleina. EU-komissio nosti vuonna 2006 kanteen Veikkauksen ja RAY:n monopoliasemaa vastaan, sillä monopolit ovat yleisesti kiellettyjä EU:n sisällä. Kyseiset toimijat saivat kuitenkin jatkaa toimintaansa entiseen tapaan, sillä ne koettiin yleishyödyllisiksi sekä yhteiskuntavastuullisiksi. Ehtona monopolien jatkamiselle oli, että yhtiöt huolehtivat peliriippuvuuden ehkäisystä. Tähän myös RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski on vedonnut keskusteluissa vedonlyöntimarkkinoiden vapauttamisesta.
Suomessa on noin 100 000 peliriippuvaista, joista valtaosa on Veikkauksen ja RAY:n asiakkaita. Miten meni, noin niinku omasta mielestä, Velipekka?

Etenkin nuoremman sukupolven ihmiset osaavat etsiä netistä itselleen paremmat voittomahdollisuudet tarjoavan peliyhtiön kuin Veikkauksen tai RAY:n. Mutta miten on asian laita eläkeläismummoilla- ja papoilla, joista monet ovat pahasti peliriippuvaisia RAY:n kolikkopelien seurauksena.
Pienimmästäkin lähikaupasta on löytynyt jo vuosien ajan RAY:n pelikoneita, joissa ei ole edes teoreettisesti mahdollista jäädä voitolle. Kuinka todennäköisesti nämä vanhempaa väestöä edustavat kansalaiset löytävät kolikkopelejä netistä, joihin he koukuttuvat ja pelaavat kaikki jäljelle jääneet kolikkonsa? Tuskin kovinkaan todennäköisesti, vaikka yhteiskunta on nykyään todella verkostoitunut ja digitalisoitunut. Vaikka pelejä löytyisikin netistä, niin missäköhän nettipelien tulevat asiakkaat ovat alunperin rahapelejä kokeilleet ja niistä koukuttuneet? Siellä lähikaupassapa hyvinkin.
Kuinka eettistä tai yhteiskuntavastuullista on tarjota kauppojen tiskeillä ja käytävillä pelejä, joista ei ole edes mahdollista jäädä voitolle? Loton pääpotinkin voittaminen oli erään laskelman mukaan yhtä todennäköistä, kuin kärsiä salamaniskusta kaksi kertaa elämänsä aikana. Ei muuta kuin lottoriviä täyttämään ja seisomaan ukkosella rautakeppi kädessä!
Ohjeistuksen mukaan Veikkaus ja RAY eivät saa aktiivisesti kannustaa ihmisiä pelaamiseen. Aiemmin kauppojen tiskit olivat täynnä mainoksia Veikkauksen peleistä, ja tiskimainosten kieltämisen jälkeenkin myyjät edelleen kysyvät satunnaisesti “laitetaanko Viking Lottoa illaksi?”. Samoiten televisiossa ja radiossa mainostetaan esimerkiksi Veikkauksen Keno- ja Naapurit-pelejä mahdollisimman houkuttelevalla tavalla, joissa kerrotaan mm. kotiseudun viimeisimmistä jättipoteista.
Tarkoitus pyhittää keinot vai onko tämä vain puhdasta ja häikäilemätöntä tekopyhyyttä?
Argumentti: Emme tavoittele voittoa
Voittoa tavoittelematon yritys on yksi Veikkauksen ja RAY:n suosikkiargumenteista jokaisessa rahapelikeskustelussa. Anteeksi, mutta mitä? Millainen yritys pyörii ilman voittoa? Toki iso osa Veikkauksen ja RAY:n tuloista jaetaan yhteiskuntahyödyllisiin hankkeisiin, esimerkiksi kulttuurin, taiteen, tieteen ja pienten urheiluseurojen tukemiseen, mutta ei luonnolisestikaan kaikkea. Veikkauksella ja RAY:lla on satoja työntekijöitä, useita toimipisteitä, yrityksen omistamia edustustiloja, matkoja, etukortteja, ja niin edelleen. Veikkauksen toimistolta löytyy muuten oma päivystävä lääkärikin, näin ohimennen huomauttaen.
RAY:n toimitusjohtaja Nummikoski ja tunnettu urheilupersoona Aleksi Valavuori kävivät mielenkiintoisen keskustelun ELCrew tv-ohjelmassa 2. huhtikuuta 2015. Nummikoski totesi ohjelmassa näin: “Ymmärrän, että Aleksi on kiinnostunut Teemuista ja Litmasista ja muista, mutta ei Aleksia kiinnosta yhtään Savukosken Kuohut, Sallan Karhut. Niiden järjestöjen toimeentulo on täysin kiinni tästä järjestelmästä, ja sen sä haluat tuhota.” Nummikoski tilitti.
Mielenkiintoinen kommentti jälleen Nummikoskelta. Etenkin, kun huomioidaan tosiasia, ettei Valavuori tai tietääkseni kukaan muukaan urheilupersoona halua tuhota Veikkausta ja RAY:ta, vaan ainoastaan avata rahapelimarkkinoille kaikilta muilta aloilta tutun vapaan kilpailun. Täysin verrannollinen asia olisi, mikäli esimerkiksi S- ja K-kauppaketjut pitäisivät hallussaan kauppamonopolia, ja ulkomaisomisteisen Lidlin saapuminen olisi estetty Suomeen. Tässäkään RAY:n toimitusjohtajan argumentissa ei ollut edes totuuden siementä mukana. Voiko valtio-omisteisen yrityksen toimitusjohtaja todella esittää tämänkaltaisia syytöksiä ja tekomoralisointia? Tietenkin voi.
Vaikea ostaa ajatus, että vapaan kilpailun salliminen tietäisi Veikkauksen ja RAY:n tuhoutumista. Vapaa kilpailu on osoittanut toimivuutensa kaikilla muilla aloilla, joten miksi se ei toimisi myös rahapelialalla? Veikkauksella ja RAY:lla on ollut vuosikymmenten ajan uskollisia asiakkaita, jotka tuskin hylkäisivät vanhoja toimijoita, vaikka muita rahapeliyhtiöitä ilmestyisikin Suomeen. Markkinointikiellot eivät muutenkaan vaikuta ulkomaisiin rahapeliyhtiöihin, sillä yhtiöiden pelit ovat helposti saatavilla netissä. Ainoa asia, minkä markkinointikielto estää, on se kaikki sponsorointiraha, jonka peliyhtiöt haluaisivat sijoittaa suomalaisiin urheiluseuroihin.
Lukuisat rahapeliyhtiöt ovat ilmoittaneet halukkuutensa tukea rahaongelmissa painivia suomalaisia urheiluseuroja. Rahallinen tukeminen tarkoittaisi luonnollisesti lisää työpaikkoja urheiluseuroihin, jotka tekevät jo nyt paljon hyvää suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Seurojen lisääntyvä rahavirta tietää työpaikkojen ohella myös jotain hyödyllistä valtiollekin: verotuloja.
Loppukevennys
Käännetään vielä artikkelin loppuun toinen poski rahapelimonopoleille. Kyseiset “yleishyödylliset monopolit” ovat kiistatta tehneet vuosien saatossa paljon korvaamatonta työtä Suomen yhteiskunnalle. Lisähuomiona todettakoon, että ilman Veikkauksen pelejä olisin tuskin itsekään uhkapeliriippuvainen, heh (tähän se hassutteleva hymiönaama). Veikkauksen pelien parissa oman sukupolveni uhkapelaajat ovat epäilemättä kasvaneet.
Perinteet ovat perinteitä, mutta nykypäivän jatkuvassa lamassa kaikki lisäraha suomalaiseen yhteiskuntaan olisi takuulla enemmän kuin tervetullutta. Ehkä jonakin päivänä sekin raha Suomen valtiolle vielä kelpaa. Avointa keskustelua, sitä ainakin tarvitaan.
Lyö 10€ veto ja saat kaksi 10€ vetoa ilmaiseksi!
Vedonlyöntiyhtiö | Bonuskoodi | Linkki |
---|---|---|
![]() | F20 | Lunasta ilmaisvedot! |