EM-finaali: Portugali – Ranska

finaali portugali ranska

Lyö vihje: Ranska voittaa – 2,10 Pinnacle Sports

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat sunnuntaina 10. heinäkuuta pelattavaan finaaliin. Stade de Francen yleisö ja miljoonat tv-katsojat pääsevät jännittämään EM-finaalia kello 22:00 alkaen.

Portugali eteni finaaliin voittamalla kisojen yllättäjämaan Walesin välierissä maalein 2-0. Välierävoitto oli Portugalille kisojen ensimmäinen varsinaisella peliajalla saavutettu voitto.

Isäntämaa Ranska koulutti hallitsevaa maailmanmestaria Saksaa välierissä niin ikään maalein 2-0, kun maan ykköstähti Antoine Griezmann johdatti ranskalaiset kotikisoissaan finaaliin.

Sunnuntain EM-finaali on Ranskalle ensimmäinen arvokisojen finaalipaikka sitten vuoden 2000 EM-kisojen. Portugalin edellisestä finaalipaikasta on ehtinyt vierähtämään vastaavasti 12 vuotta. Edellisen kerran Portugali nähtiin loppuottelussa vuoden 2004 EM-kotikisoissa.

Portugali – Ranska todennäköiset avauskokoonpanot

portugali - ranska kokoonpanot
lähde: Whoscored.com

Antoine Griezmann tekee maalin – 2,85 Unibet

Finaalin avauspotku: Sunnuntai 10.7 kello 22:00
Suora lähetys: Kello 20:15 alkaen Yle TV 2 & Yle Areena
Pelipaikka: Stade de France (Pariisi)

Portugalin tie finaaliin tahmea

Portugali pääsi lähtemään kisoihin vailla sen suurempia paineita. Ennakkosuosikit Ranska, Saksa ja Espanja keräsivät suurimman huomion, kun hivenen köykäisellä miehistöllä operoivaa Portugalia pidettiin korkeintaan potentiaalisena mustana hevosena. Kovin vahvasti Portugalin kisataival ei alkanutkaan, kun se jäi alkulohkossa kolmeen tasapeliin Islantia, Itävaltaa ja Unkaria vastaan. Maa kuitenkin selviytyi parhaiden lohkokolmosten vertailussa pudotuspeleihin.

cristiano ronaldo em-finaali

Tiukoille Portugali on joutunut myös pudotuspeleissä. Ensin maa kaatoi jatkoajan jälkeen Kroatian neljännesvälierissä, jonka jälkeen oli vuorossa rangaistuslaukauskilpailuun venynyt puolivälieräottelu Puolaa vastaan. Puolaa vastaan maa upotti jokaisen rankkarinsa pussiin, joka takasi sille paikan välieriin. Välierissä Portugalin vahvuuden joutui toteamaan kisojen yllättäjämaa Wales, joka jäi jalkoihin Cristiano Ronaldon ja Nanin iskiessä lusitaaneille 2-0 voiton.

Portugali ei ole toden totta päässyt kisoissa yhtä helpolla kuin Ranska, jonka ensimmäinen tosikoitos oli vasta välierävaiheessa Saksaa vastaan. Maan kokenut, mutta vaatimattomilla saavutuksilla operoiva päävalmentaja Fernando Santos on saanut ryhmänsä pelaamaan loistavaa yhteispeliä kentän jokaisella osa-alueella, mikä onkin johdattanut maan aina finaalivaiheeseen saakka.

Ranska vyöryttää – Portugali iskee vastaan

Ranskan todellista iskukykyä on epäilty läpi kisojen, sillä kisojen ykkössuosikki ei joutunut kohtaamaan yhtäkään suurmaata ennen välierävaihetta. Saksa-voitto avasi kuitenkin tiukimpienkin kriitikoiden silmät, vaikka Saksa laittoikin isäntämaan todella ahtaalle pelillisesti. Hugo Llorisin loistavat torjunnat ja Antoine Griezmanin jäänviileät hermot takasivat Ranskalle kuitenkin upean 2-0 voiton hallitsevasta maailmanmestarista.

Portugali - Ranska kertoimet

SivustoPortugaliTasapeliRanskaPelaamaan
4,503,132,10Pelaa nyt
4,453,102,09Pelaa nyt
4,653,102,05Pelaa nyt
4,753,102,05Pelaa nyt
4,502,882,10Pelaa nyt

Ranskan hyökkäyspelaaminen on toiminut läpi kisojen mallikkaasti ja maa onkin iskenyt turnauksessa eniten maaleja kaikista joukkueista. Myös maalintekoyrityksissä maa kuuluu turnauksen kärkijoukkueisiin. Ranska pyrkii sekoittamaan vastustajiensa puolustuspeliä nopeilla rytminvaihdoksilla – välillä ratkaisua haetaan kärsivällisesti pallonhallinnan kautta ja välillä joukkue lähtee Dimitri Payetin ja Griezmanin johdolla salamannopeisiin vastahyökkäyksiin. Portugalia vastaan Ranska tuskin saa kovinkaan paljon vastahyökkäyksiä, sillä lusitaanit puolustanevat tässäkin ottelussa todella syvältä.

EM-finaalin pitkävetovihjeet

Vedonlyönnin ystäville finaali tarjoaa paljon mielenkiintoista pelattavaa. Portugali pyrkinee pitämään kaikin keinoin ottelun vähämaalisena, kun taas Ranska lähtenee ottelussa rohkeasti hyökkäämään – varoen kuitenkin Portugalin teräviä vastahyökkäyksiä. Ranskan materiaalietu on ottelussa ilmeinen, mutta Portugali osaa jäädyttää pelin etenkin johtoasemassa erinomaisen hyvin. Avausmaalin tärkeyttä ei tulekaan aliarvioida finaalissa, sillä henkinen taakka voi kasvaa takaa-ajavalle joukkueelle turhan suureksi.

Suurimmatkin jalkapalloromantikot joutunevat toteamaan, että Ranska on tänä vuonna yksinkertaisesti turnauksen vahvin joukkue. Portugalilla on pieni lepoetu puolellaan, mikä tasoittaa finaalin voimasuhteita – mutta vain hyvin minimaalisesti. Uskommekin isäntämaan käynnistävän kansanjuhlat Stade de Francella jännittävän finaalin päätteeksi.

Lyö vihje: Ranska voittaa – 2,10 Pinnacle Sports

Lyö veto Pinnacle Sports Lue Pinnacle Sports arvostelu