Voitollinen vedonlyönti – Järjestelmävetojen todennäköisyydet

parhaat vedonlyöntiyhtiöt

Voitollinen vedonlyönti -artikkelisarjan kolmannessa osassa aihealueena on järjestelmävetojen todennäköisyydet.

Suomalaiset vedonlyöjät ovat kasvaneet järjestelmävetojen ympärillä, sillä kotimaisella rahapeliyhtiöllä Veikkauksella oli vielä aiemmin todella vähän singlekohteita tarjolla, ja edelleen osassa Veikkauksen kohteissa on käytössä “tuplapakko”.

Netin vedonlyöntisivustot tarjoavat sen sijaan mahdollisuuden pelata jokaista kohdetta single-vetona. Single-vetoja suosivatkin juuri monet vedonlyöntiammattilaiset, niiden matalan riskitason vuoksi.

Järjestelmävedoilla saa tietenkin korkeamman kertoimen ja isommat voitot – ainakin teoriassa. Mutta kuinka kannattavaa järjestelmävetojen lyöminen oikeastaan on?

Talon etu kasvaa kohdemäärän mukana

Aiemmassa artikkelissamme kerroimme vedonlyöntiyhtiöiden “talon edusta”, mikä vaihtelee kohteiden ja vedonlyöntiyhtiöiden välillä. Talon edulla tarkoitetaan ottelun todennäköisyysprosenttien yli menevää lukemaa. Tämä prosentti on yleensä singlekohteissa 1-6 %. Vedonlyöntiyhtiöllä on siis yksittäisessä kohteessa aina pieni prosentuaalinen etulyöntiasema.

Singlevedoissa vedonlyöntisivustojen etulyöntiasema on kuitenkin niin pieni, että taitava vedonlyöjä pystyy päihittämään talon edun järkevillä pelivalinnoilla ja maltillisella kassanhallinnalla.

Mutta mitä tapahtuu talon edulle, kun kohdemäärää lisätään?

Otetaan esimerkki RoPS – HJK -ottelusta:

Kertoimet: RoPS 3,25 – tasapeli 3,25 – HJK 2,20
Todennäköisyydet prosentuaalisesti: 30,7% – 30,7% – 45,5 % = 106,9 %

Singlevedossa vedonlyöntiyhtiön etu olisi siis 6,9 %. Ehkä haluammekin nostaa kerrointa ja laittaa lapulle toisen kohteen samoilla kertoimilla. Tällöin helpolla laskutoimituksella 6,9 % kerrotaan kahdella, jolloin talon etu on 13,8 %. Triplassa etu on jo 20,7 %, mikä on pitkällä tähtäimellä jo lähes mahdoton etulyöntiasema vedonlyöntiyhtiön hyväksi.

Samalla kun kupongin kerroin kasvaa – nousee myös vedonlyöntiyhtiön etulyöntiasema.

Järjestelmävetojen todennäköisyys

Oletetaan, että arviosi mukaan HJK voittaa RoPS:n 60% todennäköisyydellä. Haluat ottaa lapulle myös toisen kohteen, jossa todennäköisyys valitsemallesi joukkueellesi on sama. Eli kaksi 60 prosentin todennäköisyydellä osuvaa kohdetta samalla lapulla.

Mikä on todennäköisyys sille, että tämä tuplavetosi osuu? 60 prosenttia? Ei. Kaksi kohdetta, joten fifty-fity? Ei.

Laskukaava: 0,60*0,60 = 0,36 -> 36 prosenttia. 

Tämä tuplalappusi voittaa siis vähän yli kerran kolmesta.

Singlevedolla kumpikin kohde osuisi arviosi mukaan 6 kertaa kymmenestä, kun todennäköisyysarviosi on 60 %. Prosenttiluku 60 tuntuu varmasti hivenen paremmalta, kuin 36?

Tarkastellaanpa seuraavaksi, miten on asian laita isommissa järjestelmävedoissa, eli ns. rekkalapuissa, joita monet vedonlyöjät mainostavat mm. sosiaalisessa mediassa. Otetaan sama 60% todennäköisyys mukaan tässäkin viiden kohteen järjestelmävedossa.

Todennäköisyys: 0,60*0,60*0,60*0,60*0,60 = 0,077 = 7,7 %

Viisi 60 prosentin todennäköisyydellä osuvaa kohdetta samalle lapulle tarkoittaa 7,7% osumatodennäköisyyttä. 60 prosenttia muunnettuna kertoimeksi on 1,66, jolloin viiden kohteen yhteiskerroin on 12,60.

MIkäli pelaisit samalla kertoimella järjestelmävedon 100 kertaa, kunkin yhden euron panoksella, voittosi olisi 97,02 euroa. Eli jäisit vajaat kolme euroa tappiolle, kun järjestelmiin olisi mennyt 100 euroa. Kymmenen euron panoksella tappiosi olisi 30 euroa ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan järjestelmävetojen todennäköisyys osumalle on hyvin pieni.

Singlevedot voittajan valinta?

Otetaan vertailun vuoksi sama laskenta singevedoille. Yksittäisen kohteen osumatodennäköisyys on arviosi mukaan 60 prosenttia, eli kertoimena 1,66. Tällöin vetosi osuu 60 kertaa sadasta. Euron panoksella pelattaessa tulos olisi 99,60 euroa, eli jäisit todella niukasti tappiolle. Kyseessä on kuitenkin sinun oma arviosi 60 % todennäköisyydestä, joten vedonlyöntiyhtiön kerroin voi olla suurempi kuin 1,66.

Vedonlyöntiyhtiön kertoimen tuleekin olla aina omaa arviotasi suurempi, kuten neuvoimme Arvioi kohteen voimasuhteet -artikkelissamme. Tällöin voit pelata singlevedoilla voitollista vedonlyöntiä.

Massiivisen rekkalapun osuminen on ymmärrettävästi jokaisen vedonlyöntiharrastajan unelma, mutta korkeasta viihdearvostaan huolimatta ne eivät sovi voitollista vedonlyöntiä tavoitteleville pelaajille.

Leave a Reply