U20 MM-kisaennakko Slovakia – Suomi 30.12

nuorten mm-kisat  2016

U20 MM-jääkiekko jatkuu Suomen osalta ottelulla Slovakiaa vastaan keskiviikko-iltana.  Ottelu alkaa klo 18.00, mutta lähetys jo klo 17.15 Ylen TV2:lla, kun leijonalegenda Teemu Selänteen 8-paita nostetaan hallin kattoon.

Slovakia ei enää yllätä

Viime vuoden U20 MM-turnauksen suurimpia yllättäjiä oli pronssijuhliin turnauksensa päättänyt Slovakia. Kanadassa pelatussa turnauksessa pronssiottelussa kaatui Ruotsi. Suurin syy viime vuoden menestykseen oli tuntemattomuudesta kisojen parhaaksi maalivahdiksi noussut Denis Godla. Tämänvuotisesta joukkueesta tuskin vastaavanlaisia tuhkimotarinoita syntyy.

Slovakian pelitapa perustuu vahvasti kilpikonnapuolustukseen. Joukkue sumputtaa ja yrittää tukkia keskialueen keinolla millä hyvänsä. Kiekonriistojen jälkeen joukkue pyrkii nopeisiin vastahyökkäyksiin, jotka ovatkin Slovakian paras ja ainoa ase taistelussa otteluiden voitosta.

Slovakian nipusta löytyy yhtenäisyyttä, sillä pelaajat ovat hioneet koko syyskauden yhdessä kuvioita kotimaassaan. Kokoonpano on paria poikkeusta lukuunottamatta koottu Slovakian liigassa pelaavista pelaajista, mielenkiintoisimmat pelaajat ovat maalivahti Adam Huska (USHL) sekä puolustaja Erik Cernak (OHL).

Adam Huska on paljon vartijana Slovakian maalilla.

Slovakia on aloittanut turnauksen aika lailla odotetusti. Ensimmäisessä ottelussa tuli 2-4 voitto lohkon heittopussista Valko-Venäjästä. Turnauksen toisessa ottelussa Slovakia sitten hävisikin Tshekille 0-2. Kahteen otteluun joukkue on pystynyt maalintekoon neljästi, ja saman verran on kiekkoja mennyt myös omaan reppuun.

Sisuuntunut Leijona

Suomi aloitti MM-kisaurakkansa odotetun voittoisasti Valko-Venäjää vastaan, ladoten kuusi maalia vastustajan verkkoon tukkoisen alun jälkeen. Kunnollista näytettä Suomen iskukyvystä ottelu ei tarjonnut, niin paljon parempi Suomi oli, ottelu päättyi 6-0. Tuon ottelun jälkeen pikkuleijonat saivat todellisen tasonmittauksen, kun vastaan luisteli Venäjä. Tuo ottelu päättyi vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen Venäjälle 6-4. Ottelua seuranneet huomasivat sen mistä jo ennen kisojen alkamista puhuttiin – Suomella on maailmanluokan hyökkäys, mutta erittäin keskinkertainen puolustus. Maalivahtipeli on arvoitus, mutta vuosikausiin Suomen peli ei ole kaatunut maalivahteihin.

Suomi pelasi Venäjää vastaan upeaa kiekkoa 28 minuutin ajan. Toisen erän alku oli parasta esitystä aikoihin pikkuleijonilta, kun Venäjä oli täysin purjeissa ja Suomi haki vimmatusti 4-1 johtomaalia. Venäjä kuitenkin iski kavennusmaalin alivoimalla kesken suomalaispainostuksen ja pelin luonne muuttui kerrasta. Vaikka Suomen hyökkäystehot Venäjää vastaan olivat vähintäänkin kohtuulliset, karmeat puolustuspään virheet kostautuivat maalien muodossa. Venäjä paukutti ottelussa kolme ylivoimamaalia ja yhden alivoimalla, joten erikoistilannepelaaminen ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Ottelun laukaukset menivät kuitenkin Suomelle selvästi 28-19.

Suomen alivoimapelaaminen Venäjä-ottelussa sai Jukka Jalosenkin mietteliääksi.

Nyt Suomi tulee peliin kotiyleisönsä eteen varmasti nälkäisenä ja näytönhaluisena. Koska suora lohkovoitto ei ole enää omissa käsissä Venäjä-ottelun tappion vuoksi, turha mailanpuristus ja jännittäminen on varmasti unohdettu.

Suomi tekee Slovakia-otteluun odotettuja kokoonpanomuutoksia. Maalille luistelee toistaiseksi luukkuvahdin roolissa ollut Kaapo Kähkönen (Blues, SM-Liiga). Ensimmäisessä kahdessa ottelussa torjunut Veini Vehviläinen ( JYP, SM-Liiga) on varamaalivahtina torstain ottelussa.

Toinen muutos on Antti Kalapudaksen nostaminen suoraan ykköskentän oikeaan laitaan. Tällä muutoksella pyritään varmasti herättelemään ykkösketjun tehoja, Roope Hintz on edelleen kiikaritehoilla ja huikeaa AHL-kautta rapakon takana pelannut Mikko Rantanen on onnistunut vain kertaalleen maalinteossa. Kasperi Kapanen jatkaa turnaustaan kolmosketjussa.

Hyökkäyspelaamisen osalta parasta antia on ollut Suomen tehoketju Patrik LaineSebastian AhoJesse Puljujärvi. Kyseinen kolmikko on huikeassa vireessä, ja Laine sekä Puljujärvi saattavat vielä molemmat kohota ensi kesän NHL varaustilaisuuden kärkinimiksi. Jesse Puljujärvi on summannut kahteen otteluun tehot 2+4, Laine komppaa perässä tehoilla 2+2.

Suomi haluaa varmasti karistaa Venäjä-tappion nopeasti pois mielistä. Tämä onnistuu parhaiten latomalla rumat lukemat talululle Slovakia-ottelussa. Kokoonpanomuutoksilla haetaan piristysruisketta etenkin ykköskentän pelaamiseen, tämä ottelu on otollinen pieniin kokeiluihin. Kerrasta poikki – peleissä kokoonpanojen on oltava jo valmiina, nyt on hyvä hetki kokeilla ja liikuttaa pelaajia ketjujen sisällä.

Keskinäisten otteluiden historia on Suomen kannalta mukavaa luettevaa, tosin viime kaudella Slovakia pääsi yllättämään pikkuleijonat 2-1. Sitä ennen ottelut ovat päättyneet Suomelle lukemin 11-4, 8-5 sekä 6-0.

Uskomme, että Suomi hakee ottelusta selvän voiton, hyökkäysalueen pelaaminen on välillä todella kaunista, ja mikä tärkeintä, tehokasta. Venäjää vastaan Suomen pelissä oli ilahduttavaa nähdä kuinka innokkaasti ja iskuja pelkäämättä pelaajat ajoivat maalille ja halusivat olla siellä missä maaleja tehdään. Puolustuspelaamisen osalta ei varmastikaan oteta mitään riskejä, nyt koetetaan löytää tuttu varmuus erikoistilannepelaamiseen varsinkin mahdollisella alivoimalla sekä oman pään huolelliseen pelaamiseen läpi koko ottelun.

Suomi -3.5 maalia  – 2.43 Unibet
Suomi yli 5 maalia2.80 Unibet
Slovakia alle 1.5 maalia1.70 Unibet

Nappaa 100€ + 10€ ensitalletusbonus Unibetilta!

Leave a Reply