U20 MM-kisaennakko Suomi – Tshekki

nuorten mm-kisat  2016

U20 MM-kisat jatkuvat Suomen osalta uudenvuodenaattona Tshekkiä vastaan. Panoksena ottelussa on B-lohkon toinen sija. Ottelua voi seurata tuttuun tapaan Ylen kanavilta klo 18.00 alkaen.

Huikea hyökkäys

Suomi jatkoi tehokasta peliään Slovakiaa vastaan voittaen ottelun 8-3. Nihkeän alun ja 0-2 tappiotilanteen jälkeen nuori ryhmä sai pelistään kiinni ja suorastaan dominoi pelikentän tapahtumia pitkiä aikoja kerrallaan. Etunenässä Patrik Laine (1+2) sekä Jesse Puljujärvi (1+3) olivat oivalla pelipäällä, mutta tehokaksikkoa säestivät mukavasti Sebastian Aho (2+1) sekä Vili Saarijärvi (0+3). Kaiken kaikkiaan tehot jakautuivat monelle eri pelaajalle, mikä on hyvä merkki ratkaisupelien lähestyessä.

Ainoa huolenaihe pikkuleijonien pelissä on edelleen alivoimatilanteiden selvittäminen. Edellisessä ottelussa Venäjä teki Suomen maaliin kolme ylivoimamaalia ja nytkin Slovakia rokotti neljästä ylivoimasta kaksi kertaa. Suomen av-nelikon läpi saa syötellä aivan liian vapaasti puolelta toiselle. Toisaalta Suomen oma ylivoima toimi ottelussa timanttisesti, neljästä ylivoimasta jokainen tuotti maalin.

Vasta 17-vuotias Jesse Puljujärvi on paukuttanut kolmessa ottelussa tehot 3+7.

Tshekkiä ei kannata aliarvioida

Tällä hetkellä B-lohkon kakkospaikkaa pitävä Tshekki on pystynyt pelaamaan puolustussuuntaan vakuuttavaa peliä. Kolmen ottelun jälkeen omaan maaliin on uponnut vain 5 maalia, eli vain 1.66 ottelua kohden. Toisaalta maalintekokaan ei ole ollut liian helppoa, kolmessa ottelussa punalamppu on syttynyt vastustajan päädyssä kahdeksan kertaa.

Turnauksen avausottelu oli tiukkaa taistelua Venäjää vastaan, ja Venäjä kampesi lopulta voittoon rangaistuslaukauskisan jälkeen. Kaksi seuraavaa ottelua menivätkin Tshekin käsikirjoituksen mukaan, tuloksina 2-0 voitto Slovakiasta sekä 5-3 voitto Valko-Venäjästä.

Tshekin kiekon alamäki

Tshekin kiekon alamäestä on puhuttu jo jonkin aikaa. Nuoria pelaajia ei peluuteta maan omassa Extraliigassa, vaan nuoret pelaajat siirtyvät heti kuin mahdollista muihin sarjoihin, useimmiten Pohjois-Amerikkaan. Tälläkin kertaa kisoihin valmistautuvassa joukkueessa toistakymmentä jääkiekkoilijaa pelaa rapakon takana. Näistä ehkä suurin Tshekin tähti on maalivahti Vitek Vanecek (ECHL), joka keikkuu turnauksen torjuntatilastojen kärkipäässä.

Nuori Tshekkimaalivahti Vitek Vanecek pelaa tasapainoista turnausta.

Yksilötaitoa tshekeiltä löytyy edelleen yllinkyllin, joten sitä slaavikiekkoilun alemmuustila ei ole vielä pystynyt tuhoamaan. Kirkkain tähti Pavel Zacha on pelannut alkukauden OHL:ssä yli pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Muutenkin tshekkikiekkoilijat ovat tunnetusti vaarallisia, mikäli saavat kiekkoa tyhjään tilaan ja pelihuumori on kunnossa.

Suomi ollut niskan päällä

Suomi on ollut kahden perinteisen kiekkomaan kohtaamisissa yllättävänkin selkeästi niskan päällä. Edellisesti viidestä kohtaamisesta on tullut neljä voittoa, lukemin 4-1, 5-3, 4-0 ja 4-3. Ainut tappio on tullut vuoden 2012 kisoissa lukemin 1-3.

Suomi on ollut kuluvan turnauksen tehokkain joukkue maalinteossa. Kolmessa ottelussa verkkoa on heilutettu huimat 18 kertaa, eli uskomattomat kuusi maalia ottelua kohden. Slovakia-otteluun tehdyt ketjumuutokset tuntuivat piristävän pelaamista, mm. Kasperi Kapanen ja Roope Hintz alkoivat jo hieman löytämään tehoja. Myöskin Slovakiaa vastaan turnauksessa debytoinut Kaapo Kähkönen hoiti hommansa mallikkaasti maalin edessä, joten huolta pikkuleijonien maalivahtipelaamisesta ei tarvinne kantaa tänäkään vuonna.

Koska panoksena on kuitenkin oman lohkon kakkossija ja sitä kautta mahdollisesti helpompi vastustaja ns. kuolemanpelissä, on helppo arvata joukkueiden syttyvän tähän otteluun. Nyt jo Suomelle varmistunut lohkon kolmossija tarkoittaa sitä että joukkue ei kohtaa voittamatonta Ruotsia ainakaan heti pudotuspelivaiheen alussa. Tshekki voi olla tyytyväinen että se on varmistanut jo paikkansa puolivälierissä, joka olikin joukkueen minimitavoite turnaukseen lähdettäessä.

Tshekki on puolustanut niin vahvasti läpi turnauksen, että Suomelta vaaditaan malttia, mikäli se haluaa repiä illan vastustajan puolustuksen riekaleiksi. Turhautumiseen ei ole varaa, sillä taitava tshekkihyökkäys osaa kääntää kiekonmenetykset vastahyökkäyksiksi nopeasti. Tässä ottelussa mitataan nimenomaan pikkuleijonien kypsyyttä sekä taitoa pelata kotiyleisön edessä paineiden kasvaessa.

Suomi voittaa1.66 Marathonbet
Ottelun maalit alle 5.51.79 Unibet

 

Leave a Reply