U20 MM-kisaennakko Suomi – Kanada

nuorten mm-kisat  2016

Lauantai-iltana kiekkojännäreille tarjoillaan todellinen herkkupala, kun Suomi kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Kanadan U20 MM-kiekon puolivälierissä. Ottelu alkaen klo 18.00 Ylen kanavilla.

Hyökkäyksen kautta

Suomi lopetti alkusarjansa taisteluvoittoon Tshekkiä vastaan lukemin 5-4. Peli oli kuin kopio pikkuleijonien turnauksen aiemmista otteluista, hyökkäyspää toimi kuin unelma, mutta puolustuspäässä pelaamisessa oli edelleen välillä turhaa sekoilua ja erikoisia merkkausvirheitä. Hyvän joukkueen merkki on kuitenkin, että heikommallakin pelillä joukkue pystyy voittamaan.

Suomi paukutti alkusarjassa eniten maaleja kaikista joukkueista, 23 kappaletta. Tämä tekee huimat 5.75 maalia ottelua kohden. Maaleja nuori leijonapuolustus on päästänyt ottelukohtaisesti 3.75, joten tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde on toimiva, jos hyökkäys pystyy jatkamaan maalien mättämistä samaan tahtiin pelien koventuessa.

Suomen hyökäyspelin sielu on ollut jo moneen kertaan hehkutettu superketju Puljujärvi-Aho-Laine. Kyseinen kolmikko komeileekin turnauksen pistepörssin kärjessä alkusarjan jälkeen. Tämän ketjun tehoja Suomi tarvitseekin illalla, mikäli aikoo kaataa aina vaarallisen Kanadan. Etenkin Puljujärvi on iskenyt tehoja huimassa  3 pisteen ottelukohtaisessa tahdissa, joka on hyvin poikkeuksellisen kova tahti.

Jesse Puljujärvi (vas.) on iskenyt turnauksessa tehot 5+7, Patrik Laine 4+4. Jatkuuko tehoilu myös tänään?

Suomen alkusarjan ottelut:

Suomi – V-Venäjä 6-0
Venäjä – Suomi 6-4
Slovakia – Suomi 3-8
Suomi – Tshekki 5-4

Vaisu Kanada

Kanadan MM-turnaus ei ole sujunut odotetusti. Hallitsevan maailmanmestarin peli on ollut nihkeää ja jopa haluttoman näköistä välillä. Oman lohkonsa kolmospaikalle jäänyt joukkue lähti puolustamaan viime vuoden kultaansa nimivahvalla ryhmällä, jossa kaikki pelaajat pelaavat Pohjois-Amerikan junioriliigoissa. Tämä aiheuttaa tuttuja ongelmia, sillä Euroopassa pelattavissa kisoissa on tunnetusti isommat kaukalot ja sen myötä hieman erilaisempi pelityyli. Edellinen kyykkäys lajin emämaalle tapahtui 2014 kisoissa Malmössä, kun Suomi tiputti vaahteralehdet välierissä.

Viime vuoden kisoissa Kanadalla oli heittää kentälle sellaisia nimiä kuin Max Domi ja Connor McDavid. Nyt vastaavanlaisia supernimiä ei ryhmässä ole, mutta kokoonpanosta löytyy mielenkiintoisia tulevaisuuden lupauksia, kuten Dylan Strome, Jake Virtanen ja Mitch Marner. Strome oli alkusarjan paras kanadalainen pistepörssin yhdeksännellä sijalla tehoillaan 3+2. Alkusarjassa Kanada iski vain 13 maalia (3.75/ottelu) ja päästi 12 osumaa ( 3/ottelu).

Kanadan alkusarjan ottelut:

USA – Kanada 4-2
Kanada – Tanska 6-1
Sveitsi – Kanada 2-3 vl.
Kanada – Ruotsi 2-5

Suomen ja Kanadan passit omistava 19-vuotias nuorukainen on Kanadan ainoa NHL-vahvistus (Vancouver Canucks).

Kestääkö Suomi paineet?

Uudenvuodenaattona pelattu Tsekki-ottelu osoitti, että Suomen nuoret pelaajat kestävät paineita. Suomi pystyi kääntämään tiukan ottelun itselleen omilla vahvuuksillaan, tehokkaalla maalinteolla ja uskolla omaan peliin. Tällä hetkellä näyttää, että täysi halli huutamassa Pikkuleijonien nimeä saa nuoret pelaamaan hurmiossa, eikä lamaannuta heitä, ainakaan suurimpien tähtien osalta.

Tshekki-ottelun alla kiusannut vatsaflunssa on viimeisimpien tietojen mukaan hellittänyt. Ennen ottelua ja ottelun aikana taudin vuoksi pelistä pudonneet pelaajat ovat päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan valmiita illan peliin.

Edelliset keskinäiset ottelut kahden perinteikkään kiekkomaan kesken ovat olleet runsasmaalisia. Suomi on pystynyt viemään vain yhden ottelun edellisestä neljästä kohtaamisesta, 4.1.2014 tuli hieno 1-5 voitto jonka jälkeen Suomi eteni aina maailmanmestaruuteen saakka. Muuten Kanada on hoitanut keskinäiset ottelut vakuuttavasti, voittolukemat vaahteralehdille 4-1, 4-0 ja 8-1.

Kanada on vedonlyöjien parissa hienoinen suosikki, mutta ottelu on ympäripyöreä. Pohjois-Amerikan ulkopuolella pelatuissa turnauksissa Kanada on usein ollut enemmän tai vähemmän ongelmissa, ja sama tauti tuntuu jatkuvan näissäkin kisoissa.

Suomi saa kotiyleisöstään valtavasti lisätsemppiä ja tahtoa kaksinkamppailuihin, tätä ottelua ei haluta hävitä! Jotta turnaus jatkuisi tämänkin illan jälkeen, tarvitsee Suomi kuitenkin tehoja enemmän mm. Mikko Rantaselta ja Kasperi Kapaselta. Nyt olisi hyvä sauma nousta kansan mieliin tekemällä illan pelissä jotain ainutlaatuista.

Jos Suomi pystyy pysymään mahdollisimman vähän jäähyaitiossa ja hoitamaan (toivottavasti) vähätkin av-tilanteet paremmin kuin alkusarjan otteluissa, voitto illan pelissä on mahdollinen. Uskomme ottelusta tulevan vauhdikas, runsasmaalinen taistelu, joka ratkeaa pieniin marginaaleihin.

Suomi voittaa2.54 Pinnaclesports
Yli 6 maalia1.80 Unibet
Suomi yli 3.5 maalia2.55 Unibet

Leave a Reply