U20 MM-kisojen semifinaaliennakko Ruotsi – Suomi

nuorten mm-kisat  2016

Nuorten MM-kisojen loppuottelupari ratkotaan Hartwall Arenalla pelattavissa semifinaaleissa. Maanantaina kello 16.00 alkavassa ottelussa kohtaavat isäntämaa Suomi ja rakas länsinaapurimme Ruotsi, 20.00 alkavassa mittelössä yhteen iskevät USA ja Venäjä.

Helsingissä pelattavat nuorten MM-kisat ovat tarjonneet kovatempoisia ja maalirikkaita otteluita, jotka ovat todellakin viihdyttäneet katsojaansa. Suurilta yllätyksiltä ei ole tälläkään kertaa vältytty, kun heittopussiksi povattu Tanska lähetti Sveitsin karsintapeleihin ja oli yllättää puolivälierissä kivikovan Venäjän. Draamaa ei varmasti tule puuttumaan kahdelta viimeiseltä kisapäivältäkään, kun neljä kivikovaa joukkuetta laittaa kaikkensa likoon edetäkseen finaaliin.

USA:n ja Venäjän kohtaamiset pudotuspeleissä ovat aina tunnerikkaita matseja, mutta näin sinivalkolasien takaa semifinaali Suomi-Ruotsi ei ole ollenkaan huonompi match up. Nuorten leijonien ja Juniorkronornan ikimuistoinen finaali vuoden 2014 turnauksessa on varmasti kaikilla tuoreessa muistissa. Vaikka tällä kertaa pelataankin “vasta” finaalipaikasta, on ottelusta helppo povata vähintään yhtä kuumaa trilleriä kuin kaksi vuotta sitten Ruotsissa.

Suomen ja Ruotsin välisissä otteluissa on aina oma ainutlaatuinen latauksensa, mutta tällä kertaa ottelun ennakkoasetelmat ovat täysin erilaiset kuin yleensä. Ruotsi on toki suosikki kuten tavallista, mutta nyt kaukalossa nähdään Suomen supertähdillä höystetyn hyökkäysarsenaalin ja Ruotsin tiiviin viisikkopuolustuksen välienselvittely.

Katso ottelu suorana Yle Areenassa

Hyökkäys vs. puolustus

Nuorten leijonien äärimmäisen tehokas hyökkäys vastaan Juniorkronornan tiivis puolustuspeli. Siinä on maanantai-illan kohutun semifinaalin kupletin juoni yksinkertaisuudessaan. Hyökkäyksellä voitetaan otteluita, puolustuksella mestaruuksia. Pitääkö tunnettu hokijargon tälläkin kertaa paikkansa, vai onnistuuko Nuoret leijonat murtamaan pitkään urheilupiireissä eläneen myytin? Pystyykö Suomi mättämään Ruotsia vastaan keskiarvonsa mukaiset lukemat, vai löytääkö ruotsalaiset lääkkeen suomalaishyökkääjien pysäyttämiseksi?

Turnaukseen lähdettäessä Nuorten leijonien vahvuudet ja heikkoudet olivat hyvin tiedossa. Päävalmentaja Jukka Jalosella oli käsissään timanttinen hyökkäyskalusto kirkkaimpina tähtinään Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine. Myös puolustusta voitiin pitää paperilla nimekkäänä, mutta nimenomaan hyökkäyspeliä ajatellen. Pakiston akilleen kantapääksi ennustettiin juurikin puolustuspeliä, eikä ennustukset menneet pahasti pieleen.

Vasta 17-vuotias Jesse Puljujärvi on kisojen ylivoimainen pörssikärki tehoin 5+10=15.

Suomen puolustajat ovat olleet omassa päässä suurissa vaikeuksissa. Vastustaja saa Suomen hyökkyspäähän liian helposti pitkiä hyökkäyksiä, koska peliä ei saada katkaistua rajallisen fyysisyyden vuoksi. Nuoret leijonapuolustajat häviävät järjestään kaksinkamppailuja sekä kulmissa että maalinedustalla.

Pitkät oman pään pyöritykset kostautuvat ennen pitkää joko maalina tai jäähynä. Suomi on joutunut ottamaan turnauksessa 19 kaksiminuuttista. Se ei sinänsä ole suuri lukema, mutta pahasti takkuilleen alivoimapelin vuoksi se on liikaa. Suomi on antautunut miesvajaalla seitsemästi, prosentteina Nuorten leijonien alivoima on 63.16 prosenttista. Lukema oikeuttaa alivoimatilaston jaetulle kolmanneksi viimeiselle sijalle.

Yllättävää on se, että alivoimatilaston viimeisenä on Suomen pudottama Kanada (58.82 %). Ruotsin vastaava prosentti on 94.74, joka on turnauksen kovin lukema. Juniorkronornan alivoimaneliötä ei varmuudella puhkota yhtä rajusti kuin aiempia vastustajia. Pelkästään jo tämä seikka huomioon ottaen Nuorten leijonien maalimäärä tulee jäämään aikaisempia pelejä alhaisemmaksi.

Ylivoimatilastoissa Suomi pitää hallussaan piikkipaikkaa selvällä erolla muihin. Fantastisesti toiminut ylivoimapeli on rankkaissut vastustajaa peräti 45.45 prosenttisesti. Turnauksessa toiseksi eniten ylivoimaosumia iskeneen Ruotsin onnistumisprosentti on 26.92.

Suomalaispuolustajat ovat olleet yllättäen suurissa vaikeuksissa myös avauksien kanssa. Erityisesti Kanadaa vastaan avauspeli ei meinannut toimia alkuunkaan, eikä Kanada epäröinyt rankoa helpoista virheistä. Ruotsi tulee antamaan niin ikään kovan prässin Suomen epävarmalle puolustukselle. Jos avauspeli jatkaa edelleen tökkimistään, ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja povatakseen Suomelle vaikeaa iltaa.

Suomen hyökkäyspelin sydämen, yhteensä hurjat 38 pistettä kirjauttaneen PuLa-Aho -kentän merkitystä ottelun lopputulokselle ei voi tarpeeksi korostaa. Nuorten pää kestää varmasti kuten Kanada-pelissä nähtiin, mutta Ruotsi tietää olevansa vahvoilla saadessaan teinikentällisen kuriin. Se tulee ottamaan Sebastian Ahon johtaman kentällisen todella tarkkaan vartiointiin, enkä itse henkilökohtaisesti usko tämän vitjan värkkäävän Ruotsia vastaan maalia enempää. Toivon toki olevani väärässä.

Taustatukea olisi siis tultava aiempaa laajemmalti. Aleksi Saarela ja Antti Kalapudas ottivat Kanadaa vastaan mukavasti roolia ja väläyttivät osaamistaan, mutta esimerkiksi Mikko Rantaselta ja Kasperi Kapaselta on lupa odottaa paljon nähtyä enemmän. Varsinkin joukkueen kapteenina toimiva Rantanen on ollut odotuksiin nähden luvattoman vaisu.

Nuorten leijonien heikosti toiminut maalivahtipeli on osasyy epävarmaan puolustuspeliin, mutta peilaten myöskään maalivahdit eivät ole saaneet tarpeeksi tukea puolustukseltaan. Kanada-pelissä maaliltaan pois vaihdettu Veini Vehviläinen tuskin aloittaa Ruotsia vastaan, joten turnauksessa vasta yhden kokonaisen pelin torjunut Kaapo Kähkönen on paljon vartijana finaalipaikan suhteen. Jos Suomi haluaa edes haaveilla Ruotsin kaatamisesta, on maalivahtipelin oltava kunnossa.

Ruotsin veräjänvartija Linus Söderström on ollut turnauksen tähän asti vakuuttavimpia veskareita. Ruotsalaiskassari on urakoinut viisi ottelua torjuntaprosentilla 95.19, joten länsinaapureilla asiat ovat valitettavan hyvin kuosissaan.

Ruotsi ehjempi paketti

Juniorkronorna lähtee otteluun ilman muuta nimellisenä ennakkosuosikkina. Ottelun lopputulos on kuitenkin niin pieneistä nyansseista kiinni, että suurta ennakkosuosikkia länsinaapureista ei voi leipoa. Yhdeksi ratkaisevaksi yksityiskohdaksi nousee paineensietokyky. Vakuuttavasti voitosta voittoon marssinut Ruotsi ei ole ollut turnauksessa kertaakaan häviöllä, kun taasen Suomi on noussut kahdesti 0-2-tilanteesta voittoon. Erityisen kova suoritus oli nousu Kanadan rinnalle ja ohi 0-2-tilanteesta. Nuorten leijonien henkinen kantti on siis todistetusti lujaa tekoa. Nähtäväksi jää, miten Ruotsi pystyy käsittelemään mahdollisen tappiotilanteensa. Usein paikkansa pitävä myytti on myös se, että turnausta ei voiteta puhtaalla pelillä. Viimeksi tämä todistettiin Malmö Arenalla 2014.

Nähdäänkö Nuorten leijonien voitonjuhlat tällä kertaa sinivalkoisella Hartwall Arenalla?

Ruotsista leipoo suosikin selkeästi ehjempi kokonaisuus. Juniorkronorna pelaa yhtenäisesti vahvaa viisikkopeliä, jossa kiekko liikkuu kauniisti lavasta lapaan. Ruotsi hyökkää ja puolustaa joukkueena laadukkaasti neljän vahvan kentällisen voimin. Kanadan kurittomasti pelanneeseen joukkueeseen Ruotsia ei voi edes verrata. Se ei tule ottamaan yhtä kurittomia jäähyjä kuin millä Kanada avitti Suomea.

Vaikka Ruotsin vahvuudet ovat ennenkaikkea joukkuepelissä, löytyy ryhmästä runsaasti yksilötaitoa. Hyökkäyksen kuumin hyökkääjälupaus William Nylander loukkaantui ikävästi avauspelissä Sveitsiä vastaan, mutta velipoika Alexander on ottanut odotettua isompaa roolia ja paikannut Williamia kiitettävästi. Nuorempi Nylander on pistepörssissä viidentenä. Hänen lisäkseen Ruotsin ykköspyssyjä ovat Adrian Kempe ja venäläistaustainen Dmytro Timashov. Joukkueen tärkein yksittäinen palanen (Söderström) seisoo kuitenkin tolppien välissä. Nuoret leijonat saa tehdä kovan työn ohittaakseen isokokoisen ruotsalaiskassarin.

Ruotsi on ottelussa noin 50-prosenttinen suosikki. Kertoimien puolesta Juniorkronorna on niukasti pelikelpoinen kohde. Vähintään yhtä maistuvana peli-ideana pidän alle 5.5 maalia, jolle tarjotaan yli 2 kertoimia. Ottelu on luonteeltaan täysin erilainen kuin Kanada-peli. Suomen hyökkäyskalusto ei ole kuitenkaan ollut Ahon johtamaa vitjaa lukuun ottamatta niin vakuuttava, että se iskisi normipäivänä Ruotsille yli kolmea osumaa. Ruotsi haluaa jäädyttää pelin ja pitää Suomen peli-ilon mahdollisimman matalalla, ja parhaiten se onnistuu tarkalla puolustuspelillä. Ruotsi saa varmasti paikkansa ratkaista ottelun, joten en näe mitään syytä miksi se lähtisi mukaan Nuorten leijonien hurlumhei-kiekkoon.

Alle 5.5 maalia2,10 bet365

Lyö veto ja nappaa 100% talletusbonus vain 3x kierrätysvaatimuksella! 

Leave a Reply